Derfor skal du bruke nofollow når du lenker!

Skal man bare lenke i hytt og vær og på den måten hjelpe nazister og pedofile? Her kan du lese om hvordan du kan unngå det.

Illustrasjon som viser hvordan naiv lenking booster rasisme.

 

Det har vært en del snakk om bruk av nofollow i forbindelse med bevisst skulpturering av PageRank på eget nettsted, altså at nettstedeiere velger hvor søkemotorene skal gå og hvor de ikke skal gå, for på den måten å pumpe opp PageRank på viktige sider. Nå hører jeg til den gruppen som ikke er spesielt opptatt av PageRank. Hvis noen vil sitte og regne ut hvordan PageRank kan økes og minskes på et nettsted, så må de gjerne bruke tid på det for min skyld.

Men nofollow er mye mer enn “PageRank sculpting”. Det har et par helt fornuftige bruksområder som du ikke bare skal være klar over, men også ta i bruk.

Her er de viktigste områdene du bør bruke rel=”nofollow”

1. Ved lenking til tvilsomme nettsteder

Det er i høyeste grad legitimt ikke å hjelpe nazister, rasister, pedofile, forbrytere etc. Ikke gi dem boost i Google hvis du absolutt må lenke til dem.

Aviser og universiteter har hatt og har delvis dessverre et ganske naivt forhold til dette. Et godt eksempel ser du hvis du søker på “martin luther king” på Google.com.

Illustrasjon: Søkeresultatsiden ved søk på “martin luther king”.

 

Legg merke til nazinettstedet http://www.martinlutherking.org/ Dette er en såkalt hoax site, men ikke av den vanlige, humoristiske varianten. Det er et hatefullt nettsted med ett eneste formål for øyet, nemlig å sverte Martin Luther King.

Legg også merke til den utspekulerte, men geniale sidebeskrivelsen (meta description):

“The truth about Martin Luther King: Includes historical trivia, articles and pictures. A valuable resource for teachers and students alike.”

Martinlutherking.org har i skrivende stund 235.019 inngående lenker. En del av disse er kampanjelenker fra nazister, men de virkelig tellende lenkene kommer fra pressen og utdanningsinstitusjoner med stor domeneautoritet.

Google er med på å spre rasistisk propaganda fordi så mange seriøse nettsteder lenker til dette nazinettstedet, om enn bare fordi de bruker det som et eksempel. Universiteter, aviser og en rekke andre hjelper rasistene til en god plassering i Google. Er du fortsatt naiv og tror at en lenke bare er en uskyldig lenke?

Illustrasjon: inngående lenker til rasistnettstedet Martinlutherking.org.

 

Slik støtter CBS-nettstedet CNET.com nazinettstedet Stormfront.org:

Nazinettstedet Stormfront.org får boost fra naive webkommunikatører.

 

2. Ved lenking til konkurrenter

Tenk deg at du er webredaktør for en klinikk som driver med plastisk kirurgi og at du i en eller annen sammenheng er nødt til – noe man strengt tatt aldri er – å lenke til en konkurrent. Er det noen grunn til å hjelpe konkurrenten til bedre plasseringer i søkeresultatene?

 

 

3. I sammenhenger der lenker kan lages for å spamme (kommentarfelt i blogger etc.)

I bloggverktøy er no-follow stort sett standardoppsett for kommentarer. Det finnes dog en plugin for for eksempel WordPress, som enkelte har tatt i bruk i den tro at Google ikke gjennomskuer slikt.

rel=”nofollow” er et attributt du kan legge til i en lenke. De fleste søkemotorer vil da ikke følge lenken; de vil følgelig heller ikke telle med lenken og gi landingsnettstedet “poeng” som teller når nettsteder skal rangeres.

Kildekoden til en lenke som bruker attributtet rel=”nofollow” ser det slik ut:

<a href=”http://www.vg.no” rel=”nofollow”>VG</a>

I de fleste publiseringsverktøy (CMS-er) jeg har brukt, må man dessverre gjøre dette rett i HTML-koden.

Slik lager du nofollow-lenke i Joomla:

I den versjonen av EPiServer jeg har jobbet mest i, er det ikke standard, men det går selvfølgelig av å legge det inn i HTML-koden.

 

, , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Analytics