Hva skal barnet hete? Ellipse, tre prikker eller utelatelsestegnet?
Da jeg laget første versjon av Korrekturavdelingen.no, sto jeg overfor mange valg. Hvilke begreper skulle jeg bruke? Skulle jeg for eksempel kalle tegnet ellipse for ’tre prikker’, ’utelatelsestegnet’ (som Vinje bruker i Skriveregler), ’utelatelsesmarkør’ (Språkvett) – eller ’ellipse’? Jeg valgte det internasjonale og nøytrale ellipse, til tross for at dette er relativt lite utbredt. Samtidig optimaliserte jeg teksten slik at Korrekturavdelingen rangerte på topp i Google når man søkte på ‘ tre prikker’.
Ellipse (de tre prikkene) er et eget tegn i tegnsettet, ikke bare tre punktumer etter hverandre. I Windows holder man Alt-tasten nede mens man taster 0133 på det numeriske tastaturet (det separate talltastaturet til høyre på tastaturet).
Jeg brukte tegnet ofte i mine romaner.
Men hva skulle jeg kalle sitattegn? Hermetegn? Gåseøyne? Anførselstegn? Jeg valgte først å følge Torbjørn Engs råd. Han driver nettstedet Typografi i Norge. Senere har jeg gått over til å bruke anførselstegn. Når du ser på Googles tall for søkevolum, skjønner du hvorfor.
Kilde: Google Søkeordsplanlegger
Da jeg startet Korrekturavdelingen.no var jeg ikke så klar over hvor viktig det er å bruke de begrepene folk flest bruker. Nå er valget enkelt i de fleste tilfeller. Å velge riktige ord er en av hjørnestenene i søkemotoroptimalisering (SEO). Man kan selvfølgelig ikke rangere høyt i Google på ord man ikke bruker.
Denne illustrasjonen viser hvordan trafikken til Korrekturavdelingen har utviklet seg siden starten:
Trafikk 2006-2015. Økter, brukere og sidevisninger i tidsrommet 2006–2015. Tallene er fra Google Analytics. Omtrent 80 prosent av Korrekturavdelingens brukere kommer via Google.
Den samme problemstillingen konfronteres jeg med daglig i min jobb som webredaktør. Hva skal man kalle den operasjonstypen man bruker ved ekstrem fedme? Overvektskirurgi, slankeoperasjon, fedmekirurgi – eller hva med overvektsoperasjon? Og så kommer de høye herrer inn og sier at de mener det skal hete bariatrisk kirurgi. Og når det gjelder plastisk kirurgi, har vi det samme, men her er det faktisk en viss betydningsforskjell mellom uttrykkene: kosmetisk kirurgi, plastisk kirurgi, plastikkirurgi og rekonstruktiv kirurgi.
No comments yet.