Slik gjør du julekosen litt sunnere

I forbindelse med den nær forestående jula har jeg i jobbsammenheng samlet inn tekster fra pasienter og fagpersoner og publisert dette på en side med tittelen Julefeiring etter overvektskirurgi. Siden er først og fremst ment for fedmeopererte og deres omgivelser, men å snakke om litt sunnere kosthold blir jo aldri feil. Siden er litt ment som en verktøykasse som vi i Volvat kan bruke til publisering her og der, kanskje særlig i sosiale medier.

Jeg er ikke akkurat noen kandidat for slankeoperasjon, men kan ikke legge skjul på at jeg gjerne skulle vært en 10-15 kilo lettere. Jeg prøver derfor å ta riktige valg. Det viktigste jeg har lært megt, er at VALGET TAS I BUTIKKEN. Hvis jeg har søtsaker og søppelmat i huset, så er jeg akkurat som en narkoman. Jeg kan derfor rett og slett ikke ha det i huset. Det er når jeg handler i butikken at jeg må ta de riktige valgene. Å kjøpe en stor sjokoladeplate og tenke at jeg kan legge den i matskapet og kose meg med den i små mengde over lang tid, er ikke mulig slik huet mitt er skrudd sammen. Hele (!) den sjokoladeplata er spist i løpet av kvelden. Å få søtsmaken i munnen gjør meg til en hjelpeløs sjokonarkoman. Du må gjerne le, men sånn er det altså.

Så i tillegg til mitt persolige råd om å ta de riktige valgene i butikken, kan du kanskje finne noe vettugt nedenfor.

  • Skjær bort fettet på ribba.
  • En halvliter pils inneholder dessverre ca 200 kalorier. Både av hensyn til vekta og annet er det derfor grunn til å begrense inntaket.
  • Prøv mager fisk, som f.eks. juletorsk og lutefisk med deilig ertestuing. Styr unna ribbefettet!
  • Kalkun og kylling er smarte middagsvalg i julen. Fjern skinnet, så er resten av kjøttet magert!
  • Mange velsmakende posesauser (peppersauser, kjøttkakesauser, brun saus med og uten løk, viltsaus, rødvinssaus, lammesaus og hvit saus) har mindre enn 5 % fett – velg disse.
  • Grønnsaker med godt krydder gir god metthetsfølelse uten å inneholde fett. Samtidig gir de mye kostfiber. Dette bidrar til å regulere magen.
  • Svinestek er deilig – og magert kjøtt. Med ditt favorittkrydder og finhakket sopp eller løk i den magre sausen kan dette bli en kongemiddag!

 

Annet helsestoff

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Analytics