Om ansiktslammelse (facialisparese)

facialisparese

En av de mange barokke figurene på sicilianske balkonger. Denne karen med facialisparese finner du i Ragusa.

Siden jeg har vært rammet av facialisparese fra jeg var svært liten, muligens som en følge av en ørebetennelse (jeg kan også ha hatt det fra fødselen av), har jeg vært nysgjerrig på denne lidelsen. Så ville skjebnen det slik at jeg i november i år begynte å jobbe for en klinikk hvor to av landets ledende eksperter på facialisparese arbeider, Thomas Berg og Hilde Bjærke.

De aller fleste som får en lammelse i ansiktet, vil heldigvis oppleve at den går over. Det skjedde med George Clooney, det skjedde med Angelina Jolie og det skjer med tusenvis av andre, men ikke for meg og en viss prosent andre.

I en artikkel om facialisparese på Plastiskkirugi.no skriver plastikkirurg Thomas Berg at “prognosen for å få tilbake nervefunksjonen er avhengig av årsaken til lammelsen. Store studier viser at ved Bells parese får 60-70% tilbake funksjonen i nerven innen 6-12 måneder uten noen form for behandling mens de som behandles med kortison innen 72 timer øker sjansen for å bli helt kvitt lammelsen til 80-90%.” Berg har jobbet på Rikshospitalet med rekonstruksjon av ansikt hos pasienter med alvorlig facialisparese. Omtrent 100 personer får gjennomført rekonstruktiv kirurgi i forbindelse med ansiktslammelser.

 

 

Les mer

 

 

, , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Analytics