Et tverrfaglig team av geovitenskapsfolk har oppdaget et dypt, gammelt underjordisk basseng med ferskvann under en del av fjellene på Sicilia. I studien, rapportert i tidsskriftet Communications Earth & Environment, brukte gruppen offentlig tilgjengelige data samlet fra oljeleting for å studere grunnvannet i og rundt Gela-formasjonen under fjellene på Sicilia.
Myndighetene på Sicilia er bekymret for vannforsyningen til en voksende befolkning. Derfor utførte forskerne en studie av underjordiske ferskvannsforsyninger som ennå ikke er utnyttet.
Forskerne analyserte kart og data fra tidligere undersøkelser etter oljeforekomster. De oppdaget det de tror er en tidligere ukjent akvifer (ferskvannslomme) tusenvis av meter under fjell sør på Sicilia. De laget 3D-modeller av akviferen for å bekrefte funnene sine og fant bevis som antyder at det ikke bare er en akvifer, men at den inneholder omtrent 17,5 kubikkilometer vann.
Teamet forsøkte deretter å forklare hvordan så mye ferskvann kunne ha blitt stengt inne under en fjellkjede. De foreslår at det skjedde under den saltkrisen for flere millioner år siden – en periode på 700 000 år der det var en blokkering ved Gibraltarstredet som tillot at mange deler av Middelhavet tørket ut, og eksponerte sjøbunnen for regnvann.
Forskningsgruppen antyder at dette regnvannet rant ned i skorpen. Slikt regnvann, påpeker forskerne, kunne ha samlet seg underjordisk mens det ble absorbert av karbonatbergarter som virker som en svamp. Når havnivået returnerte til det normale, ble det underjordiske ferskvannet låst inne på grunn av sjøvannstrykk.
No comments yet.