Sannheten om plastisk kirurgi anno 2015

Hvert år utgir American Society of Plastic Surgeons svært omfattende statistikk over inngrep innen rekonstruktiv og kosmetisk kirurgi – og såkalte kosmetiske behandlinger (såkalte fillers, botulinumtoksin etc.).

Fra 2000 til 2015 har det vært en økning i plastikkirurgiske inngrep på 115 prosent, men det er enormt store variasjoner blant de forskjellige inngrepene.

Mange av tallene vil overraske dere:

  • Brystforstørrelse (silikon, eget fett, saltvannsproteser) går ned med 2 prosent fra 2014 til 2015. Fra 2000 til 2015 ser vi en stigning på 31 prosent.
  • Fettsuging går faktisk opp 5 prosent fra 2014 til 2015, men sammenliknet med 2000 er det en nedgang på hele 37 prosent.
  • Kosmetiske neseoperasjoner står på stedet hvilk sammenliknet fra i fjor, men har gått ned med hele 44 prosent siden 2000.
  • Mageplastikk øker med 9 prosent fra 2014 og antallet er mer enn fordoblet siden 2000.

Når det gjelder kosmetiske behandlinger, viser statistikken en overraskende svak økning i bruk av botulinumtoksin (Botox): kun 1 prosent. I pressen får man inntrykk av at “alle” løper ut i matpausen og tar seg en rynkebehandling, men det er altså en sannhet med modifikasjoner.

 

brystforstørrelse

Brystforstørrelse er fremdeles den vanligste operasjonen.

 

Rumpeforstørrelse

Forrige gang jeg var i London, så jeg en kvinne med en rumpe som var så uproporsjonalt stor og spretten at det ikke var noen tvil om at hun hadde tatt rumpeforstørrelse. Det så rett og slett helt latterlig ut. Om hun hadde lagt inn implantater (som seriøse aktører ikke anbefaler) eller brukt eget fett (fettransplantasjon), vet jeg ikke. Jeg vet imidlertid at man burde tenke seg om et par ganger hvis man ønsker rumpeballer på størrelse med trailerhjul. Antall rumpeforstørrelser har økt med 252% fra 2000 til 2015, ifølge tall fra American Society of Plastic Surgeons. Smaken er som baken, som man sier.

Amerikanernes statistikk kan ikke uten videre overføres til norske forhold.

,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Analytics