Om rastløse bein – RLS (Restless Legs Syndrom)

Helen OlsenUro i kroppen …

Slapp av, ta det helt rolig, ikke stress … nyte en god middag på restaurant sammen med venner, stå og slå av en prat, nyte en god film, sitte på et venteværelse, stå i kø for å betale i butikken, sitte ute i solen og nyte finværet, ja dette er noe som de aller fleste ikke tenker over, det er jo en selvfølge, MEN for meg er dette en evig kamp!

Etter en rundans i det Norske helsevesenet med utallige utredninger av diverse slag sitter jeg igjen med diagnosen RLS (Restless Legs Syndrom).

Hva er Rastløse bein (RLS)?

  1. Et påtrengende behov for å bevege beina, vanligvis ledsaget av ubehagelige følelser i beina.
  2. Symptomene forverres ved hvile og inaktivitet.
  3. Symptomene opphører helt eller delvis ved bevegelse av beina.
  4. Symptomene forverres om kvelden eller natten.

Årsak til diagnosen er ukjent, men forskning viser at kommunikasjonen mellom hjerneceller som har innbyrdes kontakt via signalstoffet dopamin, ikke virker så godt som den skal – altstå en nevrologisk årsak.

Hva kan en gjøre selv, er det noe som trigger symptomene? Alkohol kan forsterke eller fremkalle RLS, det samme gjelder tobakk, koffein og sukker.

Tilstanden er kronisk, men heldigvis finnes det medisiner som hjelper mot disse plagene og dette har jeg fått via min nevrolog.

Hverdagen min har blitt betraktelig bedre, men det som forundrer meg er hvor lite allmennpraktiserende leger og helsesystemet generelt vet om dette.

I mitt første møte med lege og beskrivelse av disse symptomene fikk jeg klar beskjed, slapp av, ikke stress, ta det rolig osv, hvordan i all verden skal jeg få til det når kroppen min er i modus konstant høygir, klarer ikke sitte stille, helt umulig… Alle rundt meg maser om at jeg må slutte å stresse, ta det rolig, jeg blir frustrert og irritert, ingen som skjønner hvordan jeg har det?

Fellesbetegnelsen for denne diagnosen er at symptomene forverres ved inaktivitet, det kan jeg skrive under på! Når jeg er i bevegelse føler jeg meg frisk som en fisk, det er når jeg skal slappe av eller sette meg ned uroen inntar kroppen og jeg har INGEN mulighet til å styre det!

Til andre som har samme utfordring som meg, hold ut det finnes hjelp!

Vi har foreningen Rastløse Bein. De har også egen Facebook-gruppe hvor en kan ta kontakt: https://www.facebook.com/groups/110103752473412/

Foreningens formål er å spre kunnskap om Restless Legs-syndrom (RLS) og dens behandling, slik at foreningens medlemmer og andre med RLS oppnår symptomlindring og økt livskvalitet, her kan du bli medlem: http://rastlos.org/medlem/

 

 

 

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Analytics