Michael Richards til bunns

Michael Richards har med skikkelsen Kramer laget en av fjernsynshistoriens mest originale og morsomme skikkelser. Nå er han imidlertid ute i hardt vær. Etter å ha blitt plaget av et par publikummere under et standupshow på The Laugh Factory i Hollywood, mistet han plutselig kontrollen og kom med en rekke rasistiske uttalelser mot svarte.

Det sinnssyke utbruddet og folks forakt ligger selvfølgelig ute på YouTube. Man kan høre enkelte publikummeres vantro og fortvilelse når han får sitt raseriutbrudd. Dette er bildet av en mann som i all offentlighet går under og ydmykes og som i lang tid fremover kommer til å bli foraktet og sett på som en spedalsk. Hans karriere kan godt være over med dette. Tiden vil vise. Han har seg selv å takke for det, men det betyr ikke at det ikke er trist.

Michael Richards mistet kontrollen, og det var tåpelig og ekstremt uprofesjonelt gjort.

Hadde han blitt konfrontert med noen som provoserte ham slik på tomannshånd, ville han sannsynligvis ha banket opp provokatøren. Alle har en grense for hvor mye de dritt og ydmykelser de kan ta før de sprekker. Hadde han gått til fysisk angrep på noen, ville folk ha vist større forståelse for utbruddet.

Det gir åpenbart folk som aldri er i medias søkelys et enormt kick av å hate kjendiser og kjente mennesker. Selv Natascha Kampusch klarte å bli offer for folks forakt nylig da det viste seg at hun allikevel hadde vært på skiferie med kidnapperen Priklopil, etter først å ha sagt at hun aldri hadde vært det. Hatet og forakten mot kjente folk er noen ganger grenseløst, så grenseløst at det er uforståelig og helt ute av alle proporsjoner. Jeg skjønner godt at mange er rasende på Michael Richards nå for det han sa. Jeg har imidlertid ikke mye respekt for alle dem som mener å vite at han i bunn og grunn er en rasist, og som mener at Jerry Seinfeld (som på det sterkeste tok avstand fra uttalelsene) bare støtter ham av frykt for at hendelsen kan skade salget av den nyutkomne DVD-en med sesong 7. Er det noen som ser rasismen her? I synet på at jøder bare er ute etter penger?

Som stor Seinfeld-fan er dette forferdelig vondt å se på. Jeg aner ikke noe om Michael Richards’ politiske ståsted, men jeg vet at mange av mine skuespillerhelter har politiske og religiøse holdninger som jeg finner frastøtende. Jeg vet også at de fleste som er i en presset situasjon, kan begå dumheter de etterpå ikke skjønner noe av. Michael Richards prøvde å redde situasjonen da han ble hetset og forstyrret på scenen. I ettertid er det lett for oss i sofakroken å si at han bare burde gått av scenen, ikke latt aggresjonene samle seg opp, ikke latt seg ydmyke. Uansett er det han gjorde uakseptabelt. Så får det være opp til hver enkelt å vurdere om unnskyldningen er ekte eller falsk.

Oppdatert november 2015: Nå, ni år etter denne hendelsen, forteller Michael Richard under en samtale med Jerry Seinfeld fra serien Comedians in Cars Getting Coffee: “I busted up after that event. It broke me down. It was a selfish response; I took it too personally. Inside it still kicks me around.”  (Comedians in Cars Getting Coffee)

Om Michael Richards i Wikipedia

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Analytics