Hvem er fru Blom?

Uttrykket «fru Blom» brukes når man vil moderere noe: Ung og ung, fru Blom. Rik og rik, fru Blom. Slik kan uttrykket varieres i det uendelige:

Erna: Du er så vakker, Roger!
Roger: Vakker og vakker, fru Blom. Jeg ser ut som en hest.

Uttrykket var opprinnelig «piller og piller, fru Blom». Det stammer fra Alex Brinchmanns lystspill «Karusell» (1940). Aase Bye spilte fru Blom. Uttrykket sto opprinnelig ikke i manuskriptet, men ble tilføyd av Per Aabel under en av prøvene. Per Aabel spilte dr. Holm, noe han fortsatt med i de neste årtier, «flere hundrede ganger», som han skriver. Aabel spilte også dr. Holm i Tancred Ibsens filmatisering «Den farlige leken» (1942).

Per Aabel skriver følgende om «Karusell» i sin biografi «Den stundesløse» (s. 66–67):

Så fulgte doktor Holm i Alex Brinchmanns «Karusell», briljant satt i scene av Gerda Ring og med Aase Bye, Lauritz Falk og Harald Schwenzen i de store rollene. Det ble en meget stor suksess og for meg personlig noe nytt. I stillhet hadde jeg en levende modell, det var vår kjære Jibborn Bull, teatrets fornemme sekretær, jeg kunne nesten si grå eminense. Hans tale var alltid langsom, besindig, en liten skarring, pussige pauser, jo, der hadde vi doktor Holm, han som sier: «Piller og piller, fru Blom». En replikk som forresten var min egen oppfinnelse på en av prøvene.

Hvem er fru Blom?

 

 

Kommentar fra Oddvar Aasen (Moss)

En morsom sak:
I Moss hadde vi en gang en rådmann som var ganske fjern og kanskje litt distre. Han hadde heller ikke de beste sosiale antenner. En gang i et budsjett-møte var det en representant som uttalte litt oppgitt: “Budsjett og budsjett, fru Blom”, hvorpå rådmannen visket halvhøyt til sin sekretær: “Fru Blom? Hvem er denne fru Blom alle snakker om?”
Oddvar Aasen, Moss

(Innlegget om fru Blom er oppdatert fra den gamle, nedlagte bloggen min som het Ord og uttrykk.)

, ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Analytics