Tyskland-tur i august 2018

(Work in progress…)

kjørecomputer

 

Årets tre sommerferieuker ble tilbrakt på Gotland (en uke) og i Tyskland (to uker), begge med egen bil som fremkomstmiddel. Resultatet av Gotlands-turen kan du se på Gravgaver.no, hvor jeg legger ut bilder jeg tok. Tyskland-turen kom i stand ved at jeg  var så heldig å få kjøpe billetter til Wagner-festivalen i Bayreuth gjennom Wagnerselskapet her i Norge. Dermed la jeg planer for å kombinere dette med en rundtur til byer jeg hadde lyst til å besøke. Aachen (Aachenkatedralen!) sto høyt på lista, men det ble ikke tid. Verken München eller Berlin ble det tid til heller, men de var ikke en del av løypa jeg hadde planlagt. Det endte med besøk til følgende byer:

4288 kilometer kjørte jeg de to ukene jeg var i Tyskland. For meg vil det si at jeg på disse to ukene kjørte én tredjedel av det jeg normalt kjører per år! Bilen holdt godt, og det var en drøm å kjøre på Autobahn denne gangen. De første gangene jeg kjørte på Autobahn, syntes jeg det var stressende fordi det var så uvant å opplevde å få Porscher og BMW-er susende opp i rumpa i 220 km/t. Denne gang var jeg helt avslappet, brukte innerspeilet svært hyppig. Jeg hadde på forhånd forberedt hva jeg ville se av museer, steder og kirker ved å lese i kunstbøker og guider. I Lübeck og Bamberg var det middelalderen som var tema; i Lübeck også det kirkehistoriske museet St. Annen-Museum (himmelsk for kirkekunstinteresserte) i Bayreuth opera; i Nürnberg var det først og fremst Germanisches Nationalmuseum jeg måtte se; i Regensburg og Rothenburg ob der Tauber var det diverse kirker og museer i tillegg til selve de pittoreske byene; i Würzburg var det Marienkapelle, domkirken og Museum für Franken (Mainfränkisches Museum); i Trier var det de to hovedkirkene (Liebfrauenkirche og domkirken), alle ruinene som sto igjen fra romertiden og det store Rheinisches Landesmuseum Trier; på veien hjem var det Køge kirke. Nedenfor publiserer jeg noen bilder av ting jeg så. Jeg har et par tusen bilder fra turen og kommer til å fylle på etter hvert som jeg finner noe som kan ha interesse.

 

Lübeck

altertavle

Detalj av altertavle fra 1300-tallet, nå i det vakre og omfangsrike St. Annen-Museum i Lübeck. Motivet er knyttet til kristen mystikk: Dydene, personifisert ved fire jomfruer, korsfester Jesus. Jeg kjenner ikke til andre eksempler fra denne motivkretsen, men legg gjerne igjen en kommentar hvis du vet mer.  

 

krusifiks domkirken i Lübeck

 

Krusifikset i Lübeck domkirke er laget av Bernt Notke.

Se flere krusifikser her…

 

Døpefont i Lübeck domkirke. Lorenz Grove, 1455

Døpefont i bronse laget av Lorenz Grove i 1455.  

 

Gravminne Lübeck domkirke

Gravminne fra 1568 i Lübeck domkirke. Til høyre ser du rester av kalkmalerier.  

 

Gravminne Lübeck

Det var litt mer schwung over gravminnene før. Dette står i Lübeck domkirke. Jeg klarer ikke å tyde årstallet, men det må være fra senmiddelalderen en gang.  

 

Detalj av gravminne i Lübeck domkirke. Ukjent år.

Detalj av gravminne i Lübeck domkirke. Flere gravminner med hodeskaller her…  

 

Lübeck rådhus

Detalj av rådhuset i Lübeck.  

 

lübeck holstentor

Holstentor.  

 

Marienkirche Lübeck interior

Marienkirche (St.-Marien-Kirche aka St. Marien zu Lübeck), som ble bygget mellom 1250 og 1350.  

 

St.-Marien-Kirche, Lübeck

Utsnitt av taket i Marienkirche. Kirkebygningen, som er et hovedverk innen nordtysk mursteinsarkitektur (Backsteinarchitektur), ble totalødelagt under krigen.  

 

Marienkirche Lübeck

En av kirkeklokkene som falt ned i brannen i 1942.  

 

Lübeck

Murpuss på veggen i Marienkirche. I Lübeck overnattet jeg på Park Inn, ikke så langt fra sentralstasjonen og Holsteintor.  

 

Bamberg

Bamberg er en meget sjarmerende by. Den har dessuten mye å by på for historisk interesserte.

 

Domkirken i Bamberg

bamberg domkirke

Sarkofagen til Henrik II og hans hustru Kunigunde i Bamberg domkirke ble laget i tiden mellom 1499 og 1513 av Tilman Riemenschneider. Henrik II (ca. 973/978–1024) var siden 1002 konge av Tyskland (Østfrankerriket) og fra 1014 keiser av det tysk-romerske riket.  

 

sarkofag bamberg

Se bilder av sarkofager her  

 

bamberg-katedralen: sarkofag nærbilde

Nærbilde av en av sidepanelene.  

 

grotesk bamberg katedral

Grotesk ved portalen som vender ut mot den store plassen. Jeg klarte ikke å finne ut hva denne luringen driver og klår på karen under for.  

 

bamberger reiter

Der Bamberger Reiter (Bamberg-rytteren) er domkirkens mest kjente og analyserte skulptur. Ingen vet hvem han er, men man vet at skulpturen ble laget i 1227–28. De fleste synes å mene at rytteren er kong Stefan av Ungarn.

 

 

bamberg dom biskop Friedrich von Hohenlohe Bamberg-katedralen: Gravminnet til biskop Friedrich von Hohenlohe ble laget ca 1350/60, og det er svært spesielt: Biskopen fremstilles ikke som et vanlig, levende menneske, men som avsjelet og med en kropp i oppløsning. Ansiktet understreker menneskets forgjengelighet.  

 

Karmelittklosteret og klosterkirken

bamberg karmelittkloster

Karmelittklosteret i Bamberg ble bygget mellom 1377 og 1399. Det har mange interessante kapiteler.  

 

bamberg karmelittkloster kapitel Theodor

St. Teodor kneler i bønn. På ryggen har han sin hjelm dekorert med hodet til en hund (spaniel).  

 

bamberg karmelittkloster kapitel

Kapitel på en av søylene. Motivene er hentet fra Bibelen, Æsops fabler og andre steder og er laget i romansk stil.  

 

bamberg karmelittkloster kapitel

Evangelisten Matteus.  

 

bamberg karmelittkloster kapitel

Strutseaktige vesener som biter hverandre i rumpa.  

 

portal bamberg karmelitt-klosterkirke

Klosterkirken St. Theodor har Bambergs eldste portal (kjent som «Löwentor»). Den er fra andre halvdel av 1100-tallet, men er dessverre temmelig slitt og uanselig slik den fremstår i dag. To løver vokter inngangen, derav det tyske kallenavnet, men det er ikke så mye som minner om løver nå. Portalen ligger i samme gaten som hotellet jeg bodde på (Arkaden Hotel im Kloster).  

 

Obere Pfarre (Pfarrkirche zu Unserer Lieben Frau)

Pfarrkirche zu Unserer Lieben Frau har et maleri av Tintoretto som viser jomfru Marias himmelfart. Kirkens hjemmeside: obere-pfarre-bamberg.de I Bamberg bodde jeg på Arkaden Hotel im Kloster, vegg i vegg med karmelittklosteret.  

 

Bayreuth

Bayreuth - festspillhuset

Festspillhuset i Bayreuth. I år hadde jeg billetter til Parsifal og Tristan und Isolde. Det var først og fremst dirigentene Christian Thielemann (Tristan und Isolde) og Bayreuth-debutanten Semyon Bychkov (Parsifal) som var av interesse for meg. Oppsetningene kjente jeg fra før (dog kun fra DVD/BR), og ingen av dem utmerker seg i positiv retning. Thielemann dirigerte Nibelungenringen i Bayreuth for noen år siden, og viste da at han er i en klasse for seg blant Wagner-dirigenter i dag. Også den gang dro jeg nærmest i ens ærend for å høre ham. Han er grenseløst populær blant festspillpublikummet i Bayreuth. Orkesteret spiller på toppnivå når han dirigerer, og han kan gjøre hva han vil; han har full kontroll over orkesteret og leverer alltid svært gjennomtenkte og briljante fortolkninger i Wagners ånd. Han bygger klimakser som ingen andre og er ikke redd for å skape mektige orkesterklanger (svulstige, vil noen si), men aldri på en vulgær måte (som for eksempel Solti).  

 

Wolfgang-Wagner-Platz

Wolfgang-Wagner-Platz foran festspillhuset.  

 

Wagner - Silenced voices

Alvoret fra Tysklands antisemittisme og følgene av den vises i en utstilling nedenfor Festspillhuset.  

 

Bayreuth

Fra Wagner-museet ved Villa Wahnfried. I Bayreuth bodde jeg under festspilldagene på Hotel Bürgerreuth, et lite hotell (tror de kun har åtte rom!) noen få hundre meter ovenfor festspillhuset. Bürgerreuth er mer kjent for sin restaurant og uteserveringen, hvor man kan risikere å møte operastjerner etter forestillingene.  

 

Nürnberg

Nürnberg ble bare en dagstur, først og fremst for at jeg skulle få sett kjempesamlingen på Germanisches Nationalmuseum. Bilen ble plassert i Parkhaus Sterntor. Hvis jeg husker rett, kostet det ca 120 kroner å stå der for en dag.

 

Echternach: Codex aureus

Omslag til en evangeliebok (Codex aureus), laget ca. 985. Det var en gave fra keiserinne Theophanus (død 991) og hennes sønn Otto III (død 1002) til Echternach-klosteret i Trier. (Germanisches Nationalmuseum i Nürnberg)

 

 

  Bokomslag med krusifiks

Bokomslag fra andre halvdel av 1100-tallet. (Germanisches Nationalmuseum i Nürnberg)  

 

Jomfru Maria

Jomfru Maria. Laget ca. 1250 i Köln. Fotografert i Germanisches Nationalmuseum i Nürnberg.  

 

Nedtagelsen av korset

En fantastisk treskulptur av nedtagelsen av korset i Germanisches Nationalmuseum i Nürnberg. Legg merke til den den dynamiske bevegelsen i figurene. Den lille skulpturen (kan vel ha vært noe slik som 30 cm høy, hvis jeg husker rett) er laget i tre (frukttre!) av Franz Martin Mutschele, ca. 1775-80.  

 

Detalj av Hermann Schedels (1410-85) gravminne. (Germanisches Nationalmuseum i Nürnberg)

Detalj av Hermann Schedels (1410-85) gravminne. De fordømte er på vei ned i helvete. (Germanisches Nationalmuseum i Nürnberg)  

 

sjakkbrikker

Sjakkbrikker (900-1100-tallet). Germanisches Nationalmuseum i Nürnberg

 

Se flere bilder av gamle sjakkbrikker her!  

 

Kiste (ca 585 e.Kr.) fra Oberflacht-gravplassen

Trekiste funnet på gravlunden i Oberflacht. Den er laget av eik og stammer fra ca 586 e.Kr. Oberflacht-gravlunden var i bruk i årene 545-605 e.Kr. Den leirete jorda gjorde at organisk materiale ble svært godt bevart. Germanisches Nationalmuseum i Nürnberg  

 

Lorenzkirken i Nürnberg

Lorenzkirken i Nürnberg ble bygget 1250-1477. Den ble svært ødelagt under annen verdenskrig, men bygget opp igjen etter krigen, som så mange andre tyske kirker.  

 

En grotesk på en søyle i Lorenzkirken i Nürnberg.  

 

Relikviebyste, ca 1340

Relikviebyste, ca. 1340. Germanisches Nationalmuseum i Nürnberg  

 

Regensburg

Porta praetoria: Den gamle romerske militærleirporten er bygd inn et moderne hus. Det er meget fascinerende og elegant!  

 

Schottenkirche St. Jakob

Regensburg Schottenkirche fasade

Byggingen av det irske benediktinerklosterets kirke i Regensburg ble påbegynt i 1150. Fasaden (1150-60) og spesielt portalen (kjent som «das Schottenportal») er en av de mest kjente kreasjoner innen romansk arkitektur i Tyskland. Fasaden er nå glasset inn.  

 

Regensburg Schottenkirche Gåtefulle ansikter ser ned på de som står foran fasaden.  

 

Regensburg Schottenkirche

Her ser vi sannsynligvis kong Salomo og diverse skumle monstre.  

 

Detalj av portalen. Det er fjorten løver; de tilsvarer de fjorten løvene i 2. Krøn 9,17-19: 17 Kongen fikk også laget en stor tronstol av elfenben og kledde den med rent gull. 18 Tronstolen hadde seks trinn og en fotskammel av gull som var festet til den. På begge sider av setet var det armlener, og ved siden av lenene stod det to løver. 19 På de seks trinnene stod det tolv løver, seks på hver side. Maken til tronstol har aldri vært laget i noe annet kongerike.  

 

regensburg schottenkirche krusifiks

Senromansk seierskrusifiks i triumfbuen (Schottenkirche i Regensburg).  

 

krusifiks 1370 regensburg schottenkirche

Krusifiks fra ca. 1370 i Schottenkirche.  

kapitel regensburg schottenkirche

Et av mange kapiteler i den irske kirken (Schottenkirche).  

 

Domkirken i Regensburg

domkirken regensburg    

 

Domschatzmuseum

regensburg domschatz relikvieskrin Relikvieskrin fra begynnelsen av 1300-tallet i Domschatzmuseum.  

 

Schaumbergaltar: Mariaalter laget 1534-40. Opprinnelig sto det i Damenstiftskirche Obermünster, nå i Domschatzmuseum i Regensburg. I Regensburg var jeg kun på en dagstur mens jeg bodde hos venner i Sengenthal.  

 

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber

Det er en herlig middelalderstemning i denne byen.  

 

Forsvarsverket rundt byen.  

 

rothenburg

En del av bymuren.    

 

Rothenburg

Tilman Riemenschneiders Heilige Blutaltar fra 1501-04/05 står i Jakobskirken (1311-1485).  

 

Høyalteret Jakobskirken Rothenburg

Høyalteret i Jakobskirken (Friedrich Herlin, 1466).  

 

Rothenburg ob der Tauber

Den lille byen Rothenburg ob der Tauber er byen å besøke for å få den gode middelalderfølelsen. Nydelige bygninger, spennende kirker og et museum om straff og tortur (fra middelalderen og senere): Mittelalterliches Kriminalmuseum.  

 

Middelaldervakre Rothenburg besøkte jeg på vei fra Sengenthal til Würzburg.  

 

Würzburg

Würzburg er fødebyen til Waltraud Meier – min favorittsanger gjennom mange år – men viktigere enn det er det at den har viktige severdigheter, som for eksempel domkirken, Marienkapelle og Museum für Franken. Byen ble bombet av de allierte i mars 1945. Jeg bodde på Hotel Strauss, et rimelig hotell som ligger nær Marienkapelle og Domkirken. Bilen sto i et parkeringshus like ved hotellet (kostet ca. 100-120 kroner per døgn).

 

Marienkapelle

Marienkapelle er opprinnelig fra 1300-tallet, men ble bombet under krigen og gjenoppbygd på 50-tallet. Mange av gravminnene inni kirken overlevde.  

 

Marienkapelle Würzburg gravminne m dødninghoder

Gravminne med dødninghoder i Marienkapelle (Würzburg). (Årstallet 1708 står på gravminnet, men jeg klarte ikke lese konteksten.)  

 

Neumünster, Würzburg

Neumünster-kirken med sin prangende barokkfasade, som ble laget av Johann Dientzenhofer i årene 1711–1716.  

 

wurzburg museum franken

Ukjent hellig, laget av en ukjent kunstner ca. 1525. Statuen har vært en del av et alter. (Museum für Franken, Würzburg)  

 

wurzburg museum franken riemenschneider

Hellig ukjent kvinne. Tilman Riemenschneider 1510-20. I Museum für Franken i Würzburg.  

 

wurzburg museum franken riemenschneider-salen

Museum für Franken i Würzburg har en hel sal med statuer av Tilman Riemenschneider og hans verksted.  

 

riemenschneider madonna

Sørgende Madonna, som en gang var del av en kalvariegruppe. Laget av Tilman Riemenschneider ca. 1505. Nå i Riemenschneider-salen i Museum für Franken i Würzburg.    

 

Trier

Römerbrücke Trier

Krusifiks på broen (Römerbrücke) over elven Mosel (Moselle på fransk), som romerne bygget i det 2. århundret e.Kr.  

 

Trier Römerbrücke

De ni bropælene er bevart fra den opprinnelige broen som romerne bygget. Trier var en by jeg visste svært lite om for litt siden. Det var imidlertid en av de fire viktigste byene i Romerriket. Romerne grunnla byen Augusta Treverorum i år 16 f. Kr. Under Romerriket ble byen den største nord for Alpene.  

 

Trier Hauptmarkt

Det store torget – Hauptmarkt – foran domkirken har en rekke vakre, gamle hus. Husene til venstre er fra henholdsvis 1605 og 1602.  

 

domkirken i Trier

Domkirken i Trier (Dom St. Peter) er den eldste katedralen i Tyskland. Byggingen skjedde i mange etapper.  

 

Liebfrauenkirche Trier

Liebfrauenkirche ble bygget i 1235-60. Den ligger vegg-i-vegg med domkirken.  

 

Trier portal Liebfrauenkirche

En av portalene til Liebfrauenkirche.  

 

Liebfrauenkirche: Gjennom en glassbedekt åpning i gulvet kan man følge de forskjellige lagene.  

 

aula palatina, trier

Den massive Aula palatina (nå Konstantin-basilikaen) stammer opprinnelig fra 310 e.Kr. Det var en gang tronhallen for den romerske keiseren eller hans representant. Bygget er blitt ødelagt ved flere anledninger, men rekonstruert på ordre fra prøysserkongen Friedrich Wilhelm IV.  

 

Konstantin-basilikaen

Fra 1865 har Aula palatina tjent som kirke for den protestantiske menigheten. Derfor kalles den nå Konstantin-basilikaen. Bygget i 310 e.Kr., senere ødelagt og gjenoppbygd flere ganger.  

 

trier römerbad

De såkalte Thermen am Viehmarkt (badene ved femarkedet) inneholder en rekke ruiner fra romertiden og oppover.  

 

Trier Thermen am Viehmarkt

Alt er bygd inn i et kjempemessig «glasshus», som på avstand ser ut som et moderne forretningsbygg.  

 

Landesmuseum Trier

De har en kjempesamling av gjenstander fra romertiden i Rheinisches Landesmuseum. Alt blir presentert meget smakfullt og med god informasjon.  

 

Fragment av statue. Uten år (romertiden). Rheinisches Landesmuseum Trier (Tyskland).  

 

fallos trier

Flyvende fallos (ukjent år: 1.4. årh. eKr.). Rheinisches Landesmuseum Trier. Falloser brakte lykke og avverget ulykker.  

 

Gravminne romertiden

Tidligkristent gravminne fra midten av 300-tallet. Rheinisches Landesmuseum Trier. «Her hviler i fred Concordia, som levde i omtrent* 65 år. Concordius og Concordialis, de kjære sønnene, har reist gravsteinen.» * [pl(us) m(inus)]  

 

romersk gravminne

Gravminne i Rheinisches Landesmuseum Trier for Maritima og Antonius. Vi er nå på slutten av 300-tallet. Teksten lyser omtrent slik: «Til de allerkjæreste barn, Maritima og Antonius, søsknene som hviler her, har Fidentia, moren, og Lucifer, broren, reist denne gravstein.»  

 

trier landesmuseum tanga

En av de mer bisarre gjenstandene jeg så i Rheinisches Landesmuseum i Trier var denne tangaen.  

 

Trier Landesmuseum romersk mosaikk 200-tallet

Detalj av romersk gulvmosaikk fra midten av 200-tallet e.Kr. I Rheinisches Landesmuseum i Trier.  

 

Trier Porta Nigra

Porta Nigra ble bygget en eller annen gang mellom år 160 og 200 e.Kr. Bygget tjente som byport under romernes herredømme, senere ble det bygd om til kirke (Simeonskirche). Sicilianeren (!) Simeon (f. 990) kom til Trier i 1027. Han ble kjent med erkebiskop Poppo von Babenberg (1016–1047). Sammen dro de på pilegrimsreise til Palestina (1028–1030). Under reisen overtalte Poppo Simeon til å bo som eremitt i et rom i Porta Nigra. Simeon flyttet inn 30. november 1030. Under en forferdelig oversvømmelse forsøkte innbyggerne i Trier å lynsje Simeon fordi de mente han var skyld i katastrofen. Simeon døde 1. juni 1035. Han ble gravlagt i sin eremittcelle, og biskopen overtale innbyggerne til å tro at Simeon var en hellig person. Simeon ble helliggjort i Roma i 1042. Det ble reist et Simeon-alter, og kirken ble en pilegrimskirke.  

 

Trier Porta Nigra

Ornamenter og gravminner pryder noen av «rommene» i Porta Nigra.    

 

Amfiteater Trier

Det romerske amfiteateret i Trier er et av de best bevarte.  

 

trier amfiteater

Dette bildet er tatt i arenakjelleren, det underjordiske rommet under arenaen. Jeg bodde på et ok hotell, Hotel Blesius Garten, med gangavstand (20-25 minutter) til sentrum og severdighetene. På vei inn til sentrum passerer man det vel bevarte romerske amfiteateret, de store ruinene av keiserens bad (Kaiserthermen) og Rheinisches Landesmuseum Trier.  

 

Køge

Køge domkirke Frelserens højde

Kalkmaleri kjent som Frelserens højde fra ca 1500 i Køge domkirke. Den latinske teksten lyder «Hec altitudo est saluatoris» («Denne høyde er Frelserens»). Høyden på Kristus-figuren er 2,20 meter.  

 

kalkmaleri

Kalkmaleri av Paulus i Køge kirke.  

  >> Til toppen av siden!

, , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Analytics