London – en kjærlighetshistorie i bilder

Fra jeg var en liten pjokk har jeg vært fascinert av London. Alle de forskjellige kulturene, den fabelaktige undergrunnsbanen (med et billettsystem som virker – hallo, Oslo!), for ikke å snakke om alle de kulturelle tilbudene på øverste hylle.

Her har jeg samlet noen bilder jeg har tatt for å vise litt av kjærligheten jeg føler for denne byen.

 

Mann i Covent Garden, London

London er full av personligheter. Denne karen møtte jeg i Covent Garden. I dette området vokste Alfred Hitchcock opp. Her finner du også Royal Opera House, et av de ledende operahus i verden. Da jeg var i London i november 2013, overvar jeg Stefan Herheims fantastiske oppsetning av Verdis tidlige opera Les Vêpres siciliennes (The Sicilian Vespers) hvis handling foregår i Palermo på Sicilia. Handlingen baserer seg på en historisk hendelse første påskedag i 1282. Mens de forhatte franske okkupantsoldatene visiterte folk utenfor bymuren for våpen, begikk en av dem overgrep mot en siciliansk kvinne. Dette ble innledningen til et blodig opprør. Flere tusen franskmenn, soldater som munker, ble drept på noen timer. Kvinner som man mente var gravide med franske menns barn, skal ha blitt skåret opp i et hatefullt hysteri.

 

Fine fruer fra Jamaica utenfor Buckingham Palace

Disse to herlige fine fruene fra Jamaica kom jeg i prat med utenfor Buckingham Palace.

 

Women outside Buckingham Palace, London

De herlige fruene utenfor Buckingham Palace fra motsatt vinkel.

 

 

Fuglefotograf i Italian Gardens (Hyde Park).

Fuglefotograf i Italian Gardens (Hyde Park): Herremann som enten tar bilde av meg med gakkakken som forgrunn eller kanskje av gakkakken med meg som linslus; det får jeg nok aldri vite.

 

Mark Rothko Room at Tate Modern

Rothko-rommet på Tate Modern er en av mine favoritter.

Les om Mark Rothko her!

 

British Museum

British Museum – i deg sprenger historien som en soloppgang, en lengsel ved navnet sorg, en sorg ved navnet lengsel. (Etter Stein Mehrens dikt “British Museum”, som er brukt i Arne Nordheims “Nedstigningen”).

 

 

De assyriske løvejaktrelieffene i British museum

Av alle kunstverk som gjør et uutslettelig inntrykk, er det ingenting som slår de assyriske løvejaktrelieffene i British Museum. Løvejaktrelieffene stammer fra Asurbanipals palass. Det er en utrolig detaljrikdom, en dynamikk i bevegelsene og en kraft i uttrykket som målbinder en.

Les om Assyria her!

 

de assyriske løvejaktrelieffene i British Museum

Utsmykningene er fra den assyriske kongen Asurbanipals (685 f.Kr.- ca. 627 f.Kr.) palass i Nineve (nå: Irak). Assurbanipal utvidet byen og gjorde den til midtpunktet i sitt rike. Sanherib lot bygge en 80 kilometer lang kanal, for å forsyne byen med vann, og bygget også en vanndemning. Inne i byen, som var omgitt av en dobbel mur med forsvarstårn, ble det bygd praktfulle palasser rikt smykket med relieffer. Det var for det meste relieffer med kamp-, jakt- eller kultscener. Den 10. august 612 f.Kr. ble Ninive, som da var Assyrias tredje og siste hovedstad (etter Assur og Nimrud) ødelagt av mederne og babylonerne.

 

Tate Modern: Paul Delvaux Sleeping Venus 1944

Paul Delvaux: Sleeping Venus (1944). Tate Modern.

 

, ,

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Analytics