Ungdomsroman med overbevisende skildring av et ungpikesinn

En kamerat av meg fra ungdomstiden, Geir Moseng, debuterer i høst med romanen Sølvstøv og hvitløkpulver. Den markedsføres som en barne- og ungdomsbok (hovedmålgruppen er barn i alderen 8–12 år), men alle gode bøker for barn og ungdom har kvaliteter som også gjør dem til spennende lesning for voksne. Dette er en slik bok.

Bokens hovedperson er 10 år gamle Hilfrid. Hun bor sammen med storesøsteren og faren. Merkelige ting begynner å skje: Faren graver et mystisk hull i hagen, har størknet blod rundt munnen, oppfører seg mistenkelig, sover om dagen og er våken om natten. Hilfrid begynner å mistenke at han er en vampyr. Langsomt bygger romanen opp mot et klimaks som både er spennende og rystende.

Først og fremst er dette en glimrende skildring av et ungpikesinn. Hilfrids uro, ensomhet, angst, vitebegjær og følsomhet er skildret på en gjennomtenkt og overbevisende måte. Beskrivelsen av hennes usikkerhet overfor faren er meget vart og godt skrevet. Hvem er egentlig faren? Er han den han utgir seg for å være? Hvorfor oppfører han seg så rart? Er han vampyr? Finnes vampyrer? Kanskje hun selv er blitt en vampyr?

Mange har i barndommen blitt usikre på foreldrene sine, følt at foreldrene kanskje ikke er dem de utgir seg for å være. Selv drømte jeg som barn at moren min dro av seg en maske og åpenbarte et annet og skremmende ansikt. Det var rystende. For alle barn er det opprivende å tvile på foreldrene. Det hører med til barns og ungdoms utvikling at de må forholde seg til foreldrenes skjulte og mørke sider. Det er ikke alltid så lett når skjell faller fra barns øyne.

Hilfrid føler seg alene med alle de forvirrede tankene sine, men hun har en onkel og en lærer som ser henne og som gir henne trygghet. De er det Alice Miller kaller «hjelpende vitner». Hilfrid trenger disse ankerfestene, for storesøsteren har nok med seg selv og sitt pubertale kjærlighetsliv. Beskrivelsene av hvordan hun avviser lillesøsteren er forresten meget treffende.

Jeg gikk til denne romanen med det utgangspunkt at det skulle være en spennende underholdningsroman om vampyrer i måneskinn. Men jeg tok feil. Det er en roman som sprenger underholdningslitteraturens grenser.

Jeg håper Geir Moseng får mulighet til å utvikle skrivetalentet sitt. Hans roman Sølvstøv og hvitløkpulver vil helt sikkert sette spor i mangt et barne-, ungdoms- og voksensinn. Det er en roman man ikke er ferdig med når man har lest den.

Sølvstøv og hvitløkpulver er utgitt på J.W. Cappelens Forlag og burde finnes i en bokhandel nær deg

No comments yet.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Analytics