Seierskrusifiks fra Garde kirke på Gotland (andre halvdel av 1100-tallet). Seierskrusifiks fremstiller Kristus som en konge som overvinner døden.
Jeg har flere ganger vært på Gotland. En del av bildene jeg tar, legger jeg ut på Gravgaver.no. Den svenske øya Gotland er kjent for sine 94 (!) kirker fra middelalderen, hvorav visstnok 91 (!!!) fortsatt skal være i bruk. Det er virkelig en sann fryd å reise rundt og besøke disse kirkene! Spennende gravminner i gulvet, malerier på veggene (for eksempel pasjonsfrisene), spennende alterskap, døpefonter, interessante portaler, krusifikser etc.etc. Noe av det jeg finner mest fascinerende, er de mange krusifiksene, som finnes i mange varianter. Jeg tiltrekkes mest av de krusifiksene som fremhever lidelsen; de er virkelig ynkverdige. Én annen variant er er de såkalte seierskrusifiksene. Disse er som oftest enklere, har færre detaljer og er mindre realistiske.
Seierskrusifiks (1200-tallet) i Fole kirke på Gotland.
Hva kjennetegner seierskrusifiksene?
Seierskrusifiks (som ble laget i romansk tid, på 1100-tallet og frem til tidlig på 1200-tallet) preges av:
- Jesus har kongekrone (ikke tornekrone)
- ingen lidelse
- det er ikke noe sår etter lansen
- det er ikke noe eller lite blod
- blikket er rettet rett frem
- åpne øyne
- armene er rette
- lendekledet er ornamentalt fremstilt
- føttene står parallelt på et fotbrett
I dette krusifikset fra Öja kirke på Gotland (sent på 1200-tallet) er Kristus fremstilt mindre seierrik, med lutende hode, lettere resignert. Krusifikset er et av de mest berømte kunstverk på Gotland. Ringkorset er plassert i “triumfbuen” mellom koret og langskipet.
Bevarte krusifikser med kongekrone i Norge
I Norge er det bevart Kristus-figurer som fremdeles har hele eller deler av kongekronen intakt i følgende kirker: Aulstad, Balke, Brunkeberg, Bø, Dal, Eidskog, Enebakk kirke, Flatdal, Fresvik, Giske, Grindaker, Grong, Haug, Hauge, Heggen, Hillestad, Horg, Jondal, Kaupanger, Kvam, Kvitseid, Kyrkjebø, Leikanger, Leksvik, Lunder, Løyten, Nore stavkirke, Otterøy, Rygge, Røldal, Siljan, Skafså, Stordal, Tomter, Urnes, Vinje, Værnes, Østsinni, Åmotsdal og Årdal. (Kilde: NIKU)
No comments yet.